n4751tekensv2xs Pien Storm van Leeuwen
item1b
home

Joods momument Breda 1940-1945

beeldend werk

Het monument ter nagedachtenis aan de vervolging van joodse burgers uit Breda ligt aan de rand van het Wihelminapark, langs het fietspad dat tussen het park en de watertoren loopt. Het monument van grijs en zwart graniet bestaat uit een zwerfkei en zitbank. Tijd en de elementen hebben de zwerfkei zijn uiteindelijke vorm gegeven. Hij is getekend door zijn historie, maar niet teloor gegaan. In de steen staan dichtregels gebeiteld die verwijzen naar de deportatie en uiteindelijke vernietiging van vele medemensen tijdens de tweede wereldoorlog. De nabijgelegen zitbank nodigt uit om even de tijd te nemen voor reflectie en herdenken.

Van de tekst op het monument gaat de oproep uit alert te zijn voor processen in de samenleving waarbij mensen als groep geleidelijk worden buitengesloten, processen die uiteindelijk kunnen leiden tot vervolging, vernietiging en onvoorstelbaar leed.

poëzie en beeld
poosplaatsen
kunstroutes
monumenten
activiteiten
publicaties
routekaarten
n0394monumxs
algemeen

Tijdens een bijzonder stemmige plechtigheid op 7 april 2011 werd het monument ter nagedachtenis aan de 118 door de nazi’s vermoorde Bredase joden onthuld. Burgemeester Peter van der Velden verrichtte de plechtige handeling samen met de Bredase holocaust-overlevende professor Martijn Haas uit San Diego (75). Pien Storm van Leeuwen droeg het gedicht voor dat zij maakte voor het monument. Rabbijn Moshe Stiefel reciteerde een dodengebed.

Na afloop van de plechtigheid werd in het Stadskantoor het boekje De jodenvervolging in Breda van Rinie Maas gepresenteerd.

n0327onthulv2xs
n0335pienvoordrachtxs
n338onthulxs
keixs
als binnen staat en stad

Ontwerp en tekst zijn van Pien Storm van Leeuwen, in opdracht van de Gemeente Breda

home beeldend werk poëzie en beeld poosplaatsen kunstroutes monumenten activiteiten publicaties routekaarten algemeen