najadeikoon
Pien Storm van Leeuwen
item1b
home
beeldend werk
poëzie en beeld
poosplaatsen
kunstroutes
monumenten
activiteiten
publicaties
routekaarten
algemeen
akkers en zeevlam
geheimend blauw
zinder
pictuur en poëzie

verlegen zwijgt de tijd

In 2018 verscheen Pien’s dichtbundel verlegen zwijgt de tijd, geïnspireerd door de landschappen in de Baronie.

De presentatie vond plaats op 7 july 2018 in Boekhandel van Kemenade & Hollaers.

Harrie Nuijten, voorzitter van LandStad De Baronie, leidde op lovende wijze de bundel in.

Een aantal gedichten uit de bundel en een recensie van Ad Haans, neerlandicus en algemeen linguist, kunt u vinden op de webpagina verlegen zwijgt de tijd, met een korte foto-impressie van de presentatie.

akkers en zeevlam

In 2014 verscheen Pien’s dichtbundel akkers en zeevlam, met bovenstaand titelgedicht.

Bij de presentatie op 1 februari hield kunsthistoricus/beeldend kunstenaar Ruud Ringers een helder en boeiend betoog over de dichtkunst in het algemeen en die van Pien in het bijzonder.

Een aantal gedichten uit de bundel, de tekst Van Ruud Ringers en een recensie van Ad Haans kunt u vinden op de pagina akkers en zeevlam, met een korte foto-impressie van de presentatie.

geheimblauw1s

geheimend blauw

In 2010 verscheen Pien’s dichtbundel geheimend blauw, met bovenstaand titelgedicht.

Bij de presentatie op 10 april hield de letterkundige en linguist Ad Haans een helder en boeiend betoog over de dichtkunst in het algemeen en die van Pien in het bijzonder. Ad Haans sprak onder andere over Pien’s subtiele observaties en haar aquarelleren met de taal. Hij schroomt niet de gedichten van Pien te vergelijken met die van Lucebert, Bloem, Herzberg, Vasalis en zelfs Rilke.

De volledige tekst van Ad Haans kunt u vinden op de pagina geheimend blauw, waar tevens de gedichten staan die hij noemt in zijn betoog, en een korte foto-impressie van de presentatie.

glans

pictuur en poëzie

In 2006 verscheen van Pien’s hand Pictuur en Poëzie, een transparante cassette met 25 kunstkaarten. Elke kunstkaart omvat een gedicht en een reproductie van een pictuur van Pien of een foto van Jan Willem.

Tijdens de presentatie op 20 januari hield Koos Tuitjer, kunstredacteur van Brabant Cultureel/Literair, een inleiding over de poëzie van Pien. Een aantal gedichten met bijbehorende picturen kunt u vinden op pagina Pictuur en Poëzie.

zinder

Op 27 november 2004 verscheen Pien’s debuutbundel Zinder, met bovenstaand titelgedicht.

Letterkundige Roelie Koning:

Deze poëzie is geworteld in levenskunst: het vermogen om te genieten van wat rondom is en ons bestaan bekleedt: zon, regen, riet, boom, vogel, de geliefde, de moeder als jonge en oude vrouw.

De gedichten laten ons de schoonheid en bijzonderheid ervaren van wat bekend en vertrouwd is. Dat geldt ook voor de taal zelf.

Dit dichtwerk wordt gedragen door bevlogen aandacht voor klank, diepte van betekenis, gevoelswaarde, verrassende verbanden. Spel en zorgvuldige omgang gaan daarbij hand in hand. Het resultaat is van een grote schoonheid.

Een aantal gedichten, de tekst die Roelie Koning uitsprak bij de presentatie en een recensie van Koos Tuitjer kunt u vinden op de pagina zinder, met een korte foto-impressie van de presentatie.

enkele gedichten uit andere publicaties

vieren
verstreken tussen paletmes en penseel

Stadsdichterscollectief

Platanen op de Grote Markt

Bij de presentatie op 19 maart 2015 van de bundel Rijm op de keien, gedichten over Breda van het Stadsdichterscollectief, droeg Pien twee gedichten voor

Eeuwigheidslaantje
n26856pienstadsdichterus
Commercie en trafyck

Bij de presentatie op 8 juni 2017 van de bundel Rijm op de keien Vrede in Breda, van het Stadsdichterscollectief, droeg Pien haar bijdrage aan de bundel voor in de Nieuwe Veste te Breda.

De bundel kwam uit ter gelegenheid van de herdenking van de Vrede van Breda in 1667.

aarde en licht

aarde en licht
FOTO WEBSITE DAAN MANNEKE

Het gedicht aarde en licht werd door Daan Manneke op muziek gezet. De première van aarde en licht vond plaats in een concert in de Ledevaertkerk in Chaam op 23 juli 2015.

VincentVincentVincent

n27667grifgrassenu3s

Initiatiefgroep Vincent Vincent Vincent organiseerde in het kader van het Vincent van Gogh jaar 2015 een tentoonstelling in het Princenhaags Museum, waaraan 31 kunstenaars deelnamen met werk dat geïnspireerd is door Vincent van Gogh. De tentoonstelling was ook te zien in de kerk in Etten-Leur waar zijn vader dominee was, en in het huis te Breda waar opa Vincent woonde, die dominee was van de Grote Kerk.

De bijdrage van Pien bestond uit een tekening geïnspireerd door Vincent’s vroege werk, getekend met een rietpen, en nevenstaand gedicht. Vincent van Gogh was gefascineerd door de grafische elementen in het landschap.

grif kerven grassen
catalogusexpoVVVs

Mail Art Exhibition

pienFeedPlanetv3s

De Mail Art Exhibition met als thema Feed the Planet werd georganiseerd door The Museum of Instant Images mr. Colori.

Dit vond plaats in het kader van de General Assembly Cittaslow 2014,

De bijdrage van Pien Quinta Essentia is een digitaal werk, waarin pictuur en taal samengaan.

feedplanets
breugelv7s
BoschBreugels

Mail Art Exhibition in het Jheronimus Bosch Art Center in 's-Hertogenbosch, 12 februari 2016 - 8 januari 2017, met als thema Van Bosch naar Bruegel, georganiseerd door The Museum of Instant Images mr. Colori.

De bijdrage van Pien bestond uit een digitaal werk waarin beeld en poëzie samengaan.

Nationale Gedichtendag

Dichters voor de Nationale Gedichten dag 2014 in de Centrale Bibliotheek van Breda poseren voor kasteel Bouvigne. Van links naar rechts: Pien Storm van Leeuwen, Ilse Vandenbusche, Kees van Meel, Y. Né en Olaf Douwes Dekker.

Polders in kaart

Voor het boek Polders in kaart. Noord-West Brabant 1565-1590, uitgegeven voor het Waterschap Brabantse Delta in 2018 schreef Pien onderstaand gedicht bij een foto van de Dintelse Gorzen bij Benedensas.

diversen

dichtersbibliotheek
FOTO BN DE STEM/JOHAN VAN

Zes genomineerden voor stadsdichter in de Centrale Bibliotheek van Breda, 2006. Van links naar rechts: Arta Verdonk, Ben Verschuren, Frans A Brocatus, Pien Storm van Leeuwen, Olaf Douwes Dekker en Kees van Meel.

roekentextc
beeld en gedicht op een
akkerszeevlamrs
n11958dichtersus
n17768piens
weiwadeu2s
zinderlns
daanMannekekopie
n28690benedensasv2u2s
meeslepend stromen rivieren
ook tijd glijdt als een
p1130468Polderinkaartus
verlegentijdweb2829
home beeldend werk poëzie en beeld poosplaatsen kunstroutes monumenten activiteiten publicaties routekaarten algemeen akkers en zeevlam geheimend blauw zinder pictuur en poëzie