n3745festinalentev2s Pien Storm van Leeuwen
item1b
home pienpoosplv3xs
beeldend werk
poëzie en beeld
poosplaatsen
kunstroutes
monumenten
activiteiten
publicaties
routekaarten
algemeen
Poosplaatsen in
De Mark en de stad
Poosplaatsen
gevleugeld vuur in ons bevinden
poosplaatsen in Gilze
poosplaatsen in
merelindauwv3xs
Ode aan de Mark
poosplaatsen
poosplaatsen Omtrent Vincent

Op een ochtend streek een merel even neer op een bedauwde plank. Het vluchtig beeld dat hij achterliet zie ik als metafoor voor het landen van inspiratie, ‘het gevleugeld vuur in ons bevinden’. Het inspireerde mij tot dichtregels die gebeiteld staan op een steen in onze tuin.

poosplaatsen Jeroen Bosch

Het woord ‘poosplaatsen’ werd geïntroduceerd door Pien Storm van Leeuwen. In dit nieuwe woord klinken 'verpozen' en 'poëzie' door in relatie tot een bepaalde plek.

Al enige jaren werkt ze aan kunstprojecten die op innovatieve wijze het landschap verbinden met de manier waarop mensen zich tot dit landschap verhouden. Poëzie geïnspireerd door de plek, is daarbij het voertuig van de gedachte.

Pien ontwerpt arduinenen zitelementen en zoekt granieten zwerfkeien, waarin teksten gebeiteld kunnen worden. Ze kiest hierbij voor harde steensoorten, onverweerde aarde, omdat deze materialen zich op een natuurlijke wijze tot hun omgeving verhouden.

Niet alleen zelf schrijft ze gedichten voor de stenen, maar betrekt ook andere dichters bij haar projecten.

Ze verdiept zich in historie en geologie, zoekt locaties die in onderlinge samenhang een levendig beeld schetsen van een gebied.

Inmiddels zijn er 100 poosplaatsen gerealiseerd in Noord Brabant en Vlaanderen.

Nietsvermoedende voorbijgangers en recreanten treffen tijdens hun wandelingen en fietstochten mooie gedichten aan, die aanzetten tot bezinning en waardering. Met deze projecten beoogt Pien een intensieve ervaring van het landschap door middel van poëzie.

Veelal kadert een publicatie met poëzie, foto’s en cultuurhistorische toelichting een poosplaats. Zie de pagina publicaties.

Behalve op deze website zijn uitvoerige beeldverslagen van beide poosplaatsenprojecten ook te vinden op het culturele webmagazine van Brabant CuBra www.cubra.nl , met gedichten, teksten van Pien en foto’s van Han van Meegeren.

bankLooveringhev2
zoektocht van zinnen
banksalmndrvenxs
water fluistert ondergronds
wolken verdichten naar regen
bankSonjaxs p112steenBaucamerv3xs

poëziebank

Ontwerp Pien Storm van Leeuwen, arduin of zwart graniet.

dichtsteen

granieten zwerfkei

poosplaatsprojecten

Er zijn inmiddels zes poosplaats-projecten voltooid:

Poosplaatsen in grensgebied (2004)

De Mark en de stad Breda (2009)

Poosplaatsen langs de Dommel (2011)

Poosplaatsen in de provincie Antwerpen (2013)

Poosplaatsen in Gilze (2014-2015)

Poosplaatsen Omtrent Vincent (2015)

Poosplaatsen Jeroen Bosch

Daarnaast heeft Pien verspreid over Brabant een aantal op zichzelf staande poosplaatsen en monumenten gerealiseerd, waaronder:

• Banisveld, een drietal dichtstenen in het middelpunt van het Groene Woud, nabij Boxtel (zie hiervoor onder monumenten).

• Olland (gemeente Sint-Oedenrode), Kartuizers

• Teteringen, Zuiderhout

• De 100e poosplaats werd in 2018 gerealiseerd in Esch. Zie Monumenten.

 

 

Op de pagina routekaarten kunt u routekaarten als pdf downloaden van:

Poosplaatsen in grensgebied, Poosplaatsen langs de Dommel en Ode aan de Mark (Poosplaatsen langs de Mark), een combinatie van De Mark en de stad Breda, Poosplaatsen in de provincie Antwerpen en Poosplaatsen Omtrent Vincent.

100e poosplaats

n29029steenEschuv2web
home beeldend werk poëzie en beeld poosplaatsen kunstroutes monumenten activiteiten publicaties routekaarten algemeen Poosplaatsen in De Mark en de stad Poosplaatsen poosplaatsen in Gilze poosplaatsen in Ode aan de Mark poosplaatsen poosplaatsen Omtrent Vincent poosplaatsen Jeroen Bosch